„Мозочна магла“ (BRAIN FOG) во пост-ковид синдромот

Најчестите симптоми на КОВИД-19 се: покачена температура, кашлица, отежнато дишење и замор. Невролошките симптоми - оние кои го погаѓаат мозокот и периферниот нервен систем...

Алкохол пред и после вакцина – да или не?

Ајде да расчистиме уште една дилема! Алкохол пред и после вакцина – да или не? Во Обединетото Кралство, неодамна, експертите ги советуваа луѓето да избегнуваат...

Не ни треба јак имунитет, ни треба избалансиран имунитет

Ајде да разбиеме еден мит! Во тек на пандемијава цело време сме опседнати со „јакнење на имунитетот“ преку грозничаво голтање суплементи, лекови... Точно е дека во...

Национална стратегија, за да не се импровизира

Заканата од бразилскиот сој е реална. Такви закани ќе има – мораме да бидеме свесни – сѐ почесто и во иднина, од многу веројатни,...

Логопедска дијагностика

Секоја дијагностика се заснова на природата и структурата на предметот и објектот нс одредената клиничка наука. Дијагностиката може да биде ( медицинска, дефектолошка, логопедска, психолошка,...

ТРУЕЊЕ!

Во „Нова Македонија“ на 23 март годинава осамнува напис со наслов „Нешто ја труе крвта кај заразените со ковид-19“ од Снежана Калабакова. Во него, меѓу...

Нарушувања на говорот и јазикот кај лица со аутизам

Аутизмот претставува первазивно развојно нарушување кое се дефинира со постоење на абнормален или оштетен развој што се манифестира пред третата година од животот со...

Недостаток на трајни заби кај деца

Кога нашите деца се сеуште мали и кога ќе изгубат млечен заб, со нетрпение очекуваме да израсне трајниот заб. Но, што доколку поголемо дете...

Што нè научи пандемијата?

Проф. д-р Драган Даниловски, кој беше предавач во онлајн дискусија што секоја недела ја организира Лекарската комора на РСМ, со цел размена на најновите...

Хумани клеточни линии во развојот на вакцините

Животните се користат во индустриското производство на човечки вакцини откако се основани вакцинални фарми за да се собира вирусот на кравјите сипаници од телиња...

ПОСЛЕДНИ