Пет совети како да станете енергична личност

0

Ако често се чувствувате уморно и поспано… Ако ви недостасува енергија за да го завршите денот како што треба… Применувајте ги неколкуте совети кои денес ќе ви ги презентирам. Станете енергична личност!

Слушајте весела музика

Слушајте весела музика која ви е омилена. Нејзиниот брз ритам ќе влијае на вашето расположение, ќе го направи нервниот систем чувствителен и нема да имате проблеми со поспаноста.

Намалете го внесот на шеќер

Внесувањето на слатки е сосема нормално кога сте изморени, благото го храни мозокот, но за кратко време тој шеќер ќе се потроши, а вие нагло ќе почнете да се чувствувате изморени. Затоа, наместо благи работи во текот на денот постојано консумирајте овошје.

Избегнувајте ги луѓето кои ве “замараат”

Дали сте почувствувале дека некои луѓе ве прават изморени и ве оставаат буквално без енергија? Сметате дека така ви се присторило? Не, такви луѓе навистина постојат и доколку знаете за некој таков, едноставно избегнувајте го или намалете ја комуникацијата со него колку што е можно повеќе.

Задремете

Доколку се чувствувате премногу изморени, слободно задремете 20-минути, но само толку. Ќе го одморите нервниот систем, а потоа ќе се чувствувате поодморени. Но, не практикувајте го тоа доцна попладне бидејќи вечерта нема да можете да заспиете.

Внесувајте многу течности

Пијте многу течности добрата хидратација ви гарантира свежина и енергичност. Дехидрацијата ве прави поспани. Не мора да се ограничите на вода, можете да внесувате било какви други безалкохолни течности.

-авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

Родена: 02.04.1992 година во Крива Палнка Основно образование(1998 -2006), ОУ “Илинден” – Крива Паланка Средно образование-гимназија (2006-2010), СОУ “Ѓорче Петров” – Крива Палнка Високо образовани – Доктор по Општа медицина (2010-2016), Факултет за медицински науки – Универзитет “Гоце Делчев” – Штип Искуства и објавени трудови: Демонстратор на Факултетот за медицински науки - Универзитет “Гоце Делчев” – Штип (2015-2016) Уредник на доктори.мк (од 2016 година) Сертификат од Факултетот за медицински науки како доказ за оджување на вежби по предметот прва медицинска помош на студентите по општа медицина Признание од доктори.мк за особен придонес во здравствената едукација во Република Македонијс Активно учество на меѓународен симпозиум – Current achievements and future perspectives in medical and biomedical research (2015) Активно учество на студентски симпозиум - Celebrating achievements in medical sciences, promoting health and sharing knowledge – Shtip (2016) Научни трудови како автор: Analysis of the PAP the PAP test results in the area of Kriva Palanka – Nikolovski, R; Denchovska, K; Mladenovski, G; Markovski, V; (освоено прво место на меѓународен симпозиум) Epidemiologycal characteristics of Influenza Virus in Municipality of Kumanovo – Denchovska, K; Nikolovski, R; Markovska, E; Makovski, V; Научни трудови како ко-автор: Anemia as a reason for hospitalization in the region od Kumanovo – Ilievski, S; Nikolovski, R; Denchovska, K; Anchevski, T; Markovska, Дипломски труд на тема: Epidemiologycal characteristics of Haepatite A virus in Municipality of Kumanovo – Denchovska, K; Makovski, V; Познавање на јазици и вештини: Одлично познавање на МS OFFICE (exel, word, power point, publisher), windows и linux оперативен систем Познавање на англиски јазик (напредно ниво) Познавање на германски јазик (основно ниво) Одлично познавање на блканска група јазици (српски, хрватски, бугарски ...) Способност за тимска работа Кристина за Доктори: Доктори.мк е сајт кој го следам од самиот негов почеток. Во него гледам голем проект кој се реализира и ги надминува сите очекувања. Горда сум што добив можност да бидам дел од овој тим кој е полн со амбиции. Верувам дека Доктори.мк понатаму ќе стане симбол за он-лајн медицина во Македонија и пошироко.