Компот – идеална замена за чај

Компотот претставува традиционален источно-европски безалкохолен чист џус, приготвен од овошје ставено во голема количина на вода.

Компотот во Европа почнал да се приготвува како навика на луѓето уште во 15 век. Тој, исто така, е дел од кулинарската култура на државите во Централна и Источна Европа. Компотот е еден начин на приготвување на овошјето за зимската сезона, со што за некои видови овошје се смета дека делуваат многу свежо.

Може да биде приготвен на различни начини. Понекогаш се прават и експерименти кога е во прашање видот на овошјето, со што може да се комбинираат различни видови овошје. Во зависност од вашиот вкус може да се направи компот од свежо, смрзнато или суво овошје (во текот на зимската сезона) и истиот да се заслади по желба. Овошјето при приготвување на компотот не ги губи своите хранливи материи и вкусот.

Во студените зимски денови идеална замена за чајот е компотот. Уживајте во прекрасниот вкус и топлината која од шолјата со компот се пренесува во вашето тело.

На здравје! 🙂

авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување

Д-р Кристина И. Стојаноска - Алоска
Д-р Кристина И. Стојаноска Алоска е родена 1984 год. во Охрид. Средно образование завршува во гимназијата “Св. Климент Охридски” , природно - математичка насока, во 2003 год. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје во 2008 год. Учествувала на повеќе конгреси, семинари и работни курсеви од областа на стоматологијата. Професионален ангажман: Работи во Стоматолошката ординација „Д-р Каланоска“ - Охрид Доктори.мк е портал кој на популацијата и овозможува да согледа многу проблематики од областа на здравството и да научи многу совети и факти за животот , исхраната и здравјето. Мапата претставува одличен и најбрз начин преку кој може да се лоцира доктор или некоја медицинска установа. Особена чест и огромно задоволство ми претставува што сум дел од тимот на Доктори.мк и искрено се надевам дека преку моите статии читателите на Доктори.мк ќе научат многу проблеми од областа на стоматологијата. Доктори.мк според мене е par excellence портал од областа на здравството во Македонија. Големо БРАВО за основачите!!!