Коприва – чудесен лек за пролетно “чистење” на организмот

“Гром во коприви не удира”

Понекогаш во потребата за решавање на нашите здравствени проблеми забораваме на тоа дека природата ни дала се што е потребно за здравјето и дека на дофат на дланка ни се природни и бесплатни лекови. Билката коприва спаѓа во групата најкорисни лековити билки. Кога луѓето би сфатиле колку е корисна и лековита сигурно би саделе само коприви. Сите нејзини делови – стеблото, листот, коренот и цветот имаат лековити својства.

Копривата е најдобра билка за чистење и подобрување на крвната слика. Позитивно делува и на панкреасот, а помага и при снижување на шеќерот во крвта. Лекува воспаленија на уринарните патишта, ја прочистува крвта и ја стимулира работата на цревата. Делува позитивно на кожата и го чисти лицето од акни. Ја дезинфицира усната шуплина и лекува инфекции во устата и гингивата. Затоа се препорачува како дел од пролетното чистење на организмот.

Чајот од коприви се користи при лекување на болести на црниот дроб и жолчката, при пореметување на сонот, кај карцином на слезината, при грчеви во стомакот, чиреви, болести на белите дробови. Благотворен е и кај вирусни и бактериски инфекции. Исто така чајот од коприви е и диуретик.

Доколку имате помало ниво на железо во крвта, и се чувствувате уморни и бескорисни, Ви треба коприва!

 

Содржи многу железо и се користи кај состојба на анемија, за да го зголеми бројот на еритроцитите во крвта. После одредено време конзумирање на коприви или нивниот чај ќе се чувствувате полни со енергија и здравје. Освен железо, содржи и калциум, калиум, фосфор, витамин Ц, провитамин А, хлорофил, флавоноиди, тритерпен и стерол.

Копривата се користи во народната медицина и во козметиката.

-авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или ремитување-

Др. Кристина И. Стојаноска Алоска е родена во Охрид, 1984 година. Средно образование завршува во родниот крај, во гимназијата „Св. Климент Охридски“, природно- математичка насока, во 2003година. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во 2008 година. Со работна лиценца за доктор по стоматологија се стекнува по положување на државниот испит во 2009 година. Во соработка со ОО Црвен крст - Охрид издава две брошури поврзани со оралното здравје. По повод Неделата на забоздравствена заштита, во 2014 ја издава Брошурата „ГРИЖА ЗА ЗАБИТЕ“ наменета за најмладите во која се опишани правилата за здрави заби што треба секое дете да ги знае. Следната, 2015 година, за истата цел ја издава брошурата „НАСМЕВКА БЕЗ КАРИЕС“, на малку повисоко ниво, наменета за сите родители и деца, во која се опишани сите нешта поврзани со кариесот и тоа како да се спречи. Во 2017 година издавачката куќа ЕДУКА МАК ја издава нејзината книга со 10 раскази на тема орално здравје, напишани како поезија во проза, со наслов „НАСМЕВКА ЗА ПЕТКА“. Работна пракса како доктор на стоматологија извршува во Стоматолошката ординација "ЕТАДЕНТ" во Охрид, чиј сопственик е од 2019 година. Доктори.мк е портал кој на популацијата и овозможува да согледа многу проблематики од областа на здравството и да научи многу совети и факти за животот , исхраната и здравјето. Мапата претставува одличен и најбрз начин преку кој може да се лоцира доктор или некоја медицинска установа. Особена чест и огромно задоволство ми претставува што сум дел од тимот на Доктори.мк и искрено се надевам дека преку моите статии читателите на Доктори.мк ќе научат многу проблеми од областа на стоматологијата. Доктори.мк според мене е par excellence портал од областа на здравството во Македонија. Големо БРАВО за основачите!!!