Масло за сончање од лековити билки

Која е вистината за влијанието на лековитите растителни масла врз кожата при сончеви изгореници? Дали тие не штитат сончевите зраци?

Маслиново масло

Ладно цедено, чисто, без додатоци, има одреден низок фактор за заштита од УВ зраците и сонцето. Најголемиот дел од тоа влијание е базиран на рефлектирањето на сончевите зраци од масната фаза на маслото кое е намачкано на кожата. Маслиновото масло може да помогне како средство против ултравиолетовото зрачење.

Кантарионово масло

Има спротивно дејство, односно го зголемува дејството на сончевите зраци бидејќи има фотосензитивни својства. Ова масло служи за лекување на настанатите изгореници од сонцето, а не штити од сончевите зраци. Доколку претерате со сончањето, изгорениците намачкајте ги со масло од кантарион, но притоа немојте да се изложувате на сонце бидејќи ќе ви се влоши состојбата.

Лавандово масло

Има смирувачко дејство на кожата и настанатите изгореници. Има низок заштитен фактор и затоа најчесто се користи за нега на кожата, при лишаи, како и за масажа поради пријатниот мирис и својството  да ја подобрува циркулацијата.

Како се прави растително масло од лековити билки во домашни услови

Растително масло од лековити билки во домашни услови се добива со постапката наречена мацерација, односно одделување на активните материи од свежата билка во раствор од масло при зголемена температура и во фабрички услови и зголемен притисок, со што би се намалило траењето на процесот. Растителните масла се разликуваат од етеричните масла. Етеричните масла на лековитите билки се маслена и мирисна есенција на самите билки, додека растителните масла се раствор на билките во некое од стандардните масла.

Наједноставниот начин на приготвување на растително масло во домашни услови е следниов:

  1. Наберете свежи, здрави и чисти лековити билки.
  2. Ставете ги лековитите билки во тегла.
  3. Прелијте ги со лековито масло од некое стабилно масло – маслиново или сончогледово масло, промешајте и оставете го да стои. Доколку користите ладно цедено сончогледово масло, кое има подобри својства поради витамините А и Е кои ги содржи, ќе мора да внимавате дека тоа лесно може да се расипе и затоа внимателно треба да го чувате.
  4. Теглата треба да ја чувате на топло место или директно изложена на сонце 3 -4 недели. Алтернативен и брз начин на приготвување е да ја загревате теглата на благ оган 24 часа.
  5. Во двата случаи смесата во теглата треба да се промешува одвреме навреме.

После потребното време, растителното масло процедете го преку газа и ставете го во чисто стаклено шише. Чувајте го на ладно и темно место за да не дојде до промена на неговите својства.

-авторски текст , не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

Др. Кристина И. Стојаноска Алоска е родена во Охрид, 1984 година. Средно образование завршува во родниот крај, во гимназијата „Св. Климент Охридски“, природно- математичка насока, во 2003година. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во 2008 година. Со работна лиценца за доктор по стоматологија се стекнува по положување на државниот испит во 2009 година. Во соработка со ОО Црвен крст - Охрид издава две брошури поврзани со оралното здравје. По повод Неделата на забоздравствена заштита, во 2014 ја издава Брошурата „ГРИЖА ЗА ЗАБИТЕ“ наменета за најмладите во која се опишани правилата за здрави заби што треба секое дете да ги знае. Следната, 2015 година, за истата цел ја издава брошурата „НАСМЕВКА БЕЗ КАРИЕС“, на малку повисоко ниво, наменета за сите родители и деца, во која се опишани сите нешта поврзани со кариесот и тоа како да се спречи. Во 2017 година издавачката куќа ЕДУКА МАК ја издава нејзината книга со 10 раскази на тема орално здравје, напишани како поезија во проза, со наслов „НАСМЕВКА ЗА ПЕТКА“. Работна пракса како доктор на стоматологија извршува во Стоматолошката ординација "ЕТАДЕНТ" во Охрид, чиј сопственик е од 2019 година. Доктори.мк е портал кој на популацијата и овозможува да согледа многу проблематики од областа на здравството и да научи многу совети и факти за животот , исхраната и здравјето. Мапата претставува одличен и најбрз начин преку кој може да се лоцира доктор или некоја медицинска установа. Особена чест и огромно задоволство ми претставува што сум дел од тимот на Доктори.мк и искрено се надевам дека преку моите статии читателите на Доктори.мк ќе научат многу проблеми од областа на стоматологијата. Доктори.мк според мене е par excellence портал од областа на здравството во Македонија. Големо БРАВО за основачите!!!