Несоница – проблем на современиот човек

0

Што претставува циклусот на сон и

За да може да се одреди третманот на несоницата треба да се насочиме кон откривање на причините. Доколку во нејзината основа лежат здравствени проблеми треба да се откријат и леекуваат истите.

Совети и лекување

Неколку совети за промена на начинот на живот можат да помогнат за подобрување на сонот и подобрување на симптомите на депресија:

  • практикувајте медитација (тивка музика или читање книга го подобрува степенот на релаксација пред легнување
  • вежбајте јога
  • не комсумирајте кофеин, алкохол и никотин навечер. Наместо тоа консумирајте чаеви кои го подобруваат сонот, како на пр. чај од липа, камилица и др.
  • не ја користете ја спалната соба за гледање телевизија или читање книга
  • практикувајте топол туш или купка пред спиење – тоа може да биде од голема корист
  • традиционална кинеска медицина со примена на акупунктира
  • топло млеко, затоа што содржи високо ниво на триптофан, супстанца која е природен седатив

Кога е индицирано од страна на лекар, користење на психотерапија во комбинација со медикаментозна терапија може да биде високо ефективен метод за лекување на несоницата. Антидепресивите на пр. ги смируваат симптомите на тага и депресија. Во други случаи пак може да биде потребно да се користат лекарства со хипнотичко и седативно дејство. Психотерапијата допринесува за подобрување на способностите за справување и спречување на идните епизоди на депресија, и помага да се пребродат проблемите со сонот.

 

-авторски текст, не смее да се користи зa комерцијални цели и/или реемитување-

Д-р Катерина Петроска е родена во 1982 г. во Охрид. Основно и средно образование завршува во родниот град, по што се запишува на Медицинскиот факултет при Универзитетот „Проф. д-р Параскев Стојанов“ во Варна, Р Бугарија. Во 2008 г. ги завршува додипломските студии и се здобива со називот доктор по општа медицина. професионално искуство: Од 05.2008 работи како волонтер, а од 06.2011 е во редовен работен однос во Заводот за превенција, лекување и рехабилитација на кардиоваскуларни заболувања од Охрид. Поле од потесен интерес - интерна медицина, кардиологија. Најискрени честитки за тимот на Доктори.мк за создавањето на овој прекрасен портал. Ова е современ здравствен медиум, кој изобилува со корисни информации за секој од нас - и за широката популација, но и за здравствените професионалци. Чест ми е да бидам дел од него.