Овошје и зеленчук на летната трпеза

Пред нас е уште едно долго топло лето. И доколку испадне народната “по утрото се познава денот”, тогаш очекувајте пеколно жешко лето.

На само чекор до  пеколните горештини ви наведуваме неколку важни совети околу исхраната (овошје и зеленчук) што треба да ги практикувате за да го освежите вашиот организам.

Целокупниот здрав режим на исхрана во себе вклучува исхрана богата со овошје и зеленчук. Ваквиот режим има големи придобивки по здравјето на секој човек:

  • Со консумирање храна богата со овошје и зеленчук се редуцира ризикот од кардиоваскулатни заболувања, се намалува ризикот од Дијабетес тип 2, штити од некои видови канцер.
  • Зеленчукот и овошјето кои во себе содржат калиум (компири, грав, домати, боранија, соја, леќа, спанаќ, банани, суви сливи, суви праски и кајсии, диња) може да го намалат ризикот од развој на камења во бубрезите и помага во намалувањето на губењето на коскената маса.
  • Со конзумирање на овошје и зеленчук се намалува нивото на холестерол во крвта бидејќи ниту еден вид природно не содржи холестерол
  • Овошјто и зеленчукот се голем извор на хранливи материи, диетални влакна, фолна киселина, витамин А, витамин Ц, витамин Е и калиум
  • Влакната во овошјето се важни за правилната работа на цревата и со тоа помагаат во намалувањето на констипацијата и вршат превенција од појава на хемороиди.
  • Овошје и зеленчук особено им се препорачува на бремените жени поради количеството на фолна киселина што го содржат, со што би се спречило појава на аномалии кај фетусот.
  • Витаминот Ц помага при зајакнување на имуниот систем, во зараснување на раните и ги одржува здрави забите и непцата.

 

Др. Кристина И. Стојаноска Алоска е родена во Охрид, 1984 година. Средно образование завршува во родниот крај, во гимназијата „Св. Климент Охридски“, природно- математичка насока, во 2003година. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во 2008 година. Со работна лиценца за доктор по стоматологија се стекнува по положување на државниот испит во 2009 година. Во соработка со ОО Црвен крст - Охрид издава две брошури поврзани со оралното здравје. По повод Неделата на забоздравствена заштита, во 2014 ја издава Брошурата „ГРИЖА ЗА ЗАБИТЕ“ наменета за најмладите во која се опишани правилата за здрави заби што треба секое дете да ги знае. Следната, 2015 година, за истата цел ја издава брошурата „НАСМЕВКА БЕЗ КАРИЕС“, на малку повисоко ниво, наменета за сите родители и деца, во која се опишани сите нешта поврзани со кариесот и тоа како да се спречи. Во 2017 година издавачката куќа ЕДУКА МАК ја издава нејзината книга со 10 раскази на тема орално здравје, напишани како поезија во проза, со наслов „НАСМЕВКА ЗА ПЕТКА“. Работна пракса како доктор на стоматологија извршува во Стоматолошката ординација "ЕТАДЕНТ" во Охрид, чиј сопственик е од 2019 година. Доктори.мк е портал кој на популацијата и овозможува да согледа многу проблематики од областа на здравството и да научи многу совети и факти за животот , исхраната и здравјето. Мапата претставува одличен и најбрз начин преку кој може да се лоцира доктор или некоја медицинска установа. Особена чест и огромно задоволство ми претставува што сум дел од тимот на Доктори.мк и искрено се надевам дека преку моите статии читателите на Доктори.мк ќе научат многу проблеми од областа на стоматологијата. Доктори.мк според мене е par excellence портал од областа на здравството во Македонија. Големо БРАВО за основачите!!!