Жалфија и мед за лекување на афти

Раничките на слузокожата на усната шуплина (афтите) претставуваат многу чест и непријатен проблем. Најчесто настануваат на внатрешната страна на усните и образите, како и во пределот на горната и долната вилица, а можат да се појават и на самиот раб на јазикот или на неговиот корен. И покрај тоа што се ситни, афтите се многу болни, дури и при најмало движење со устата, така што луѓето кои ги имаат не можат да јадат. Тие можат да настанат на различни начини, но најчесто се работи за драстичен пад на имунитетот или изразена авитаминоза. Настануваат и при силни стресови. Исто така, појава на овие ситни ранички може да предизвика и лошата орална хигиена затоа што зголемената киселост во усната шуплина придонесува создавање афтозни лезии.

Лекување на афтите

За нивно лекување постојат разни природно-медицински препарати. Меѓу нив е прополисот, а се препорачува помеѓу оброците да се пие сок од брусница, кој ги ублажува болките и помага во заздравувањето на слузокожата. Освен тоа, добро е усната шуплина редовно да се испира со раствор направен од жалфија и мед.

 

Како се припрема раствор од жалфија и мед?

Три лажици жалфија се ставаат во 1 dl топла вода и се остава 15 минути да стои. Потоа се процедува и се става мала лажица мед да се раствори во водата. Кога растворот ќе подолади, може да се употреби за испирање. Овој раствор може да се проголта.

дознајте повеќе за авторот

д-р Кристина И. Стојаноска Алоска

авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување
Др. Кристина И. Стојаноска Алоска е родена во Охрид, 1984 година. Средно образование завршува во родниот крај, во гимназијата „Св. Климент Охридски“, природно- математичка насока, во 2003година. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во 2008 година. Со работна лиценца за доктор по стоматологија се стекнува по положување на државниот испит во 2009 година. Во соработка со ОО Црвен крст - Охрид издава две брошури поврзани со оралното здравје. По повод Неделата на забоздравствена заштита, во 2014 ја издава Брошурата „ГРИЖА ЗА ЗАБИТЕ“ наменета за најмладите во која се опишани правилата за здрави заби што треба секое дете да ги знае. Следната, 2015 година, за истата цел ја издава брошурата „НАСМЕВКА БЕЗ КАРИЕС“, на малку повисоко ниво, наменета за сите родители и деца, во која се опишани сите нешта поврзани со кариесот и тоа како да се спречи. Во 2017 година издавачката куќа ЕДУКА МАК ја издава нејзината книга со 10 раскази на тема орално здравје, напишани како поезија во проза, со наслов „НАСМЕВКА ЗА ПЕТКА“. Работна пракса како доктор на стоматологија извршува во Стоматолошката ординација "ЕТАДЕНТ" во Охрид, чиј сопственик е од 2019 година. Доктори.мк е портал кој на популацијата и овозможува да согледа многу проблематики од областа на здравството и да научи многу совети и факти за животот , исхраната и здравјето. Мапата претставува одличен и најбрз начин преку кој може да се лоцира доктор или некоја медицинска установа. Особена чест и огромно задоволство ми претставува што сум дел од тимот на Доктори.мк и искрено се надевам дека преку моите статии читателите на Доктори.мк ќе научат многу проблеми од областа на стоматологијата. Доктори.мк според мене е par excellence портал од областа на здравството во Македонија. Големо БРАВО за основачите!!!