Дали можам да одам на стоматолог во услови на Коронавирус?

0

Пандемијата на коронавирус го менува начинот на кој пристапуваме кон здравствената заштита, а стоматолошката заштита не е исклучок. На стоматолозите веќе не им е дозволено да примаат пациенти, како што се редовни прегледи и белеење на забите, за да се минимализира ширењето на COVID-19. Меѓутоа, ако имате многу болка, вашиот стоматолог ќе може да ве лекува.

Еве како коронавирусот го менува начинот на кој се грижиме за забите.

Зошто се воспоставени овие ограничувања?

Кога стоматолозите работат на забите, се произведуваат аеросоли – капки или спрејови на плунка или крв – во воздухот. Ова се случува рутински кога вашиот стоматолог користи машински инструменти или при стружење и полирање, на пример.

А, стоматолозите се навикнати да следат строги мерки на претпазливост за контрола на инфекциите во нормални околности за да го намалат ризикот од пренесување на заразни заболувања, без разлика дали се респираторни заболувања или преносливи со крв. Овие мерки на претпазливост помагаат да се чуваат и пациентите и стоматолозите безбедни бидејќи се претпоставува дека сите пациенти може да имаат инфекција, и покрај реалноста што повеќето нема.

Но, со пандемијата на коронавирус, постои зголемен ризик од аеросоли кои го носат вирусот или директно заразуваат стоматолошки персонал, или слетуваат на површина, со кои персоналот или следниот пациент можат да го допрат. Овој пренос може да биде можен дури и ако се чувствувате совршено добро, бидејќи не секој со вирусот има симптоми.

Кој ги дава овие препораки?

Светскиот главен комитет за здравствена заштита – клучен комитет за одлучување за здравствени вонредни состојби – неодамна препорача стоматолозите да обезбедуваат само третмани што не генерираат аеросоли, или каде што генерирањето аеросоли е ограничено. И сите рутински прегледи и третмани треба да се одложат. Препораките за тоа што е и не е дозволено може да се променат со текот на времето.

Што не е дозволено?

Несуштинската забна нега сега е одложена. Ова вклучува рутински прегледи и третмани каде нема болка, крварење или оток. Значи, третмани, како што се белење и повеќето пломби, ќе мора да почекаат.

Другите состојби или третмани што ќе треба да се одложат вклучуваат:

екстракција на заби (без придружена болка или оток)

скршени или исечени заби

крварење или болки во непцата

халитоза (лош здив)

лабави заби (кои не претставуваат опасност од задушување)

фрактура на протезите

круни и мостови

операции / спојување на вилицата

полирање

Што е дозволено?

На некои пациенти ќе им треба итна грижа за акутни проблеми кои имаат потреба од третмани што произведуваат аеросоли. Значи, ваквите постапки имаат ризик од ширење на КОВИД-19.

Дозволените третмани се ограничени на:

Екстракција на заб или третман на коренски канал кога некој е во акутна болка предизвикана од оштетување или смрт на нервот во забот, каде горните предни заби се значително оштетени, на пример, во несреќен случај (ова е пример кога може да се обезбеди пополнување) или други проблеми со слузницата на непцата и устата, обезбедување грижа за пациенти со комплексни медицински состојби и кога не лекувањето може да доведе до влошување на нивното општо здравје, управување со пациенти кои имаат стоматолошки проблеми поврзани со социјални или културни фактори и кои брзо ќе се развијат доколку не се даде професионална грижа, кога пациентот е упатен од лекар за нега што е медицински неопходна.

Дали сè уште можам да одам кај мојот редовен стоматолог?

Многу стоматолошки ординации се отворени само за санирање проблеми со забите кои предизвикуваат болка, кои се итни случаи. Затоа, проверете кај вашиот стоматолог за да видите какви услуги може да ви обезбеди. И бидете подготвени за претходно закажаните третмани да бидат откажани.

Што ако имам COVID-19 или можеби го имам?

Ако ви треба итна стоматолошка нега и мислите дека имате COVID-19, важно е да се јавите кај вашиот стоматолог за да разговарате за вашата специфична состојба. Можеби ќе може да ве прими и ќе бидат засилени мерките на претпазливост за контрола на инфекцијата. Но, ако имате стоматолошка итна медицинска помош и ви е дијагностициран COVID-19, ќе бидете упатени во болница.

Што можам да направам во меѓувреме?

COVID-19 ќе биде со нас многу месеци. Значи, важно е да се грижите за вашето орално здравје со одржување на здрава исхрана и рутинска орална хигиена.