Безболна стоматологија

0

Што најмногу ве плаши кога ќе одите на забар? Самата помислата дека иглата ќе биде вметнувана во вашиот образ и дека ќе биде отстранет кариесот е доволно да се појават солзи во вашите очите. Ова можеби ќе ви звучи чудно, но стоматолошката процедура не е она што најчесто ги застрашува пациентите.

Според анкетите, иглата и звукот на турбината се најстрашните елементи во стоматологијата. Затоа е воведена во стоматологијата употреба на безболна инјекција. Звучи чудно, но визуелните стимулации, звуци, па дури и спомени, всушност, може да ја зголемат болката. Всушност, стравот и вознемиреноста (нервозата) во врска со стоматолошките процедури често ги комплицира работите. Утешно е да се знае дека она што умот може да ве измами во толкувањето на место и звуци како што е болка, тоа исто така може да се користи за контрола на болката. Тука се истражуваат причините за стоматолошките непријатности и опциите за нејзина контрола.

Стоматолошка болка – дали е се во вашата глава?

Првиот чекор во контролирањето или елиминирањето на непријатноста на забар е разбирањето на неговите извори. Во повеќето случаи, митот за стоматолошка болка често ги надминува реалната состојба и вознемиреноста предизвикана од овие митови понатаму ја интензивира болката.

Психолошки фактори

Во прилог на согледување на болката со заплашување на видот и звуците, други фактори, како што се вашата психолошка состојба, може да влијае на нивото на непријатност. Високо ниво на стрес и раздразливост прават потешко да се контролира болката. Иако причините не се целосно јасни, влијанието на вознемиреност на способноста на телото да се потисне болката е значајна и често се бара употреба на анти-анксиозност лекови (на пример, Valium) од страна на пациентите.

 

Физиолошки фактори

Поради близината на усната шуплина до мозокот, како и комплекс нервните структури во главата и вратот, стоматолошката болка е често потешка отколку болката во другите делови на телото. На 12 кранијалните нерви (нервите кои доаѓаат директно од мозокот) кои ги контролираат моторните и сензорни функции на главата и вратот, тригеминалниот или 5 нерв е одговорен за пренос на болка сигнали до мозокот. Максиларниот и мандибуларниот нерв, делови на тригеминалниот нерв, вршат пренос на сигнали од горните и долните заби. Еден од најпознатите проблематично биолошки фактори со кој стоматолозите мора да се справат е бактериската инфекција. Во прилог на зголемена чувствителност предизвикана од инфекции, недостаток на орална инфекции на забите и коските да се дренираат резултира во изградбата на притисокот. Како бактериите се размножуваат брзо и формираат гасовити токсини, притисокот се зголемува,а со тоа и болката. Ако инфекцијата е занемарена, дури и во првите два дена, притисокот може да стане неподнослив.

Контролирање на стоматолошката болка

За некои стоматолошки процедури, управување на болката и стравот може да биде контролирано со релаксанти како што се азотен оксид. Сепак, некои стоматолошки процедури, како што се терапија на коренскиот канал, бараат нервни блокатори (анестетик) со релаксант.

Одржувањето на оралната хигиена

Се разбира, најважниот начин да се намали болката на одржување на оралното здравје е да се фокусирате на превенцијата, наместо лекување на проблемот. Ако го одложувате одењето на забар неколку години и го запоставите редовното четкање ќе дојде до напредна фаза на расипување на забите или заболување на непцата – и болна. Како распаѓањето се шири подлабоко, тоа бара повеќе радикални третмани.

Нови правци во стоматологијата

Стоматологијата измина долг пат во последните неколку години и многу од вас ќе бидат изненадени при вашата следна посета. Дури и ако сте ја одложувале посетата на стоматолог и веќе имате проблеми (во форма на болка, итн.), Вашиот стоматолог има нов начини да ви обезбеди релативно безболен третман. За инвазивни третмани, како што се екстракција на умник, биопсии и сложена хирургија на повеќе коренски заби, често се користи нерв блок. Ова вклучува вбризгување на анестетик да го блокира нервот кој испраќа болни сигнали до мозокот. Блокирање на нервот со анестетик, стоматологот може да обезбеди оперативна областа за одреден период. Како да се отстрани непријатноста од анестезија, местото на иглата површински се обложува со анестетик во гел форма.

Повеќе за авторот >>>

-авторски текст, не смее да се користи зa комерцијални цели и/или реемитување-

Д-р Елена Јевтиќ е родена во 1988г во Битола. Средното образование го завршува во гимназијата „Јосип Броз - Тито" - Битола, природно-математичка насока во 2007г. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот Нови Сад, Панчево во Јули 2013г. -Доктори.мк претставува место каде што можете да дознаете многу повеќе за Вашето здравје, неговата првенцијата и тераписките модалитети од стручен тим на соработници. Особено задоволство е да бидете дел од еден таков тим на успешни и докажани здравствени лица.