Седум карактеристики на ментално силните луѓе

0

Ментално силните луѓе не се ништо по различни од останатите, но тие имаат специфичен начин на размислување и сфаќање, тие и во најтемните моменти знаат да најдат извор на светлина. Денес ви ги претставувам седумте карактеристики на ментално силните луѓе, а вие проверете дали можеби тие карактеристики се својствени и за вас?

 

Ментално силните луѓе веруваат во судбина, но не ја обвинуваат

Од ментално силните луѓе ретко можете да слушнете нешто од типот “Леле зошто ова ми се случува посојано на мене?” тие не го трошат времето на жалење туку се трудат да најдат решение за проблемот кој е пред нив. Тие знаат дека нема успех без препреки, тие знаат дека нема човек на кој се му е задоволено, ретко се жалат, а знаат да се борат и кога сите други се откажале.

Ментално силните луѓе се реалисти

Тие знаат дека од секоја работа може да излезе и добро и лошо. Тие ретко реагираат со емоции туку добро го проценуваат ризикот, и бараат план Б, доколку нешто би тргнало наопаку. Тие реално ги проценуваат стварите без однапред да предвидуваат дека се би можело да биде упропастено.

Ментално силните луѓе не се стремат постојано да бидат среќни

Секој заслужува среќа, но не секогаш можеме да бидеме среќни, колку и да ни е удоволено ќе постојат моменти во животот кога среќата нема да биде баш на наша страна. Ментално силните луѓе ги препознаваат овие моменти и оставаат едноставно да се случат и да поминат, без хистеризирање и жалење дека живтот или Господ ги осудиле на несреќа. Ментално силните луѓе знаат дека тагата и болката се составен дел од животот, тие се трудат да ги направат што помалку, но кога веќе ќе се јават тие едноставно оставаат да се случат и да поминат.

Ментално силните луѓе го дозираат оптимизмот

Ментално силните луѓе се ралисти кои го дозираат оптимизмот. Тие имаат рално позитивно очекување за настаните кои треба да се случат. Кога извршуваат одредена работа тие очекуваат истата да вроди со плод и веруваат дека ќе биде така и трудот ќе се исплати, но не очекуваат чуда, не претеруваат во оптимизмот кон она што го работат, затоа и ретко се разочарани.

Ментално силните луѓе живеат во сегашноста

Како што рековме дека се ралисти со одредена доза на оптимизам, одговара и фактот дека тие живеат во реалноста. Тие не се оптеретуваат многу со тоа што се случило, го прифаќаат како такво и ретко се навраќаат во минатото. Но, исто така и не се “губат” во идеите за идеална иднина. Тие ги решаваат проблемите кои се во сегашноста односно оние кои се пред нив, откако тие проблеми ќе бидат решени се соочуваат со оние кои доаѓаат по нив, не создаваат фантазии дека некогаш во животот ќе бидат многу силни и моќни и не дозволуваат нивната психа да се храни со идеали кои не се знае дали ќе се случат.

Ментално силните луѓе знаат кога треба да се откажат

Ментално силните луѓе прават се што е во нивна моќ да успеат во она што го зацртале. Но реченицата “Јас никогаш не се откажувам ” не е нивното мото, бидејќи тие знаат кога се исцрпени сите можности да се реализира целта, и кога натамошните обидувања би биле само губење време. Затоа една племенита карактеристика на ментално силните луѓе е баш фактот што тие навистина знаат кога да се откажат.

Ментално силните луѓе знаат да уживаат

Во какви препреки и сплетови да се наоѓаат ментално силните луѓе знаат да уживаат, да се опуштат и да гледат со гордос кон животот. Тие често се обрнуваат назад, но не за да жалат за она што го пропуштиле туку за да се гордеат за она што го направиле. Тие скоро никогаш не го криват животот за тоа што тој им го понудил туку секоја тешкотија ја сфаќаат како задача која животот им ја дава, а нивна должност е да ја реализираат.

Затоа … уживајте во секое ново утро

….радувајте се на секој нов ден

 

… прославете си го секој родентен

 

… сакајте ги пријателите

 

… прифатете ја тагата

 

… запознајте ја природата

… заљубете се во животот


…Бидејќи
Само онаа точка во која се спојува минатото и иднината. Ете, во таа точка е целиот наш живот. -Л.Н.Толстој

 

E-mail: robima2008@gmail.com Phone: +38978/413-067 Adress: Jane Sansanski 18; K.Palanka Лични информации и образование: Родена: 28.11.1990 година во Крива Палнка Основно образование(1997 -2005), ОУ “Јоаким Крчовски” – Крива Паланка Средно образование-гимназија (2005-2009), СОУ “Ѓорче Петров” – Крива Палнка Високо образовани – Доктор по Општа медицина (2010-2016), Факултет за медицински науки – Универзитет “Гоце Делчев” – Штип Искуства и објавени трудови: Демонстратор на Факултетот за медицински науки - Универзитет “Гоце Делчев” – Штип (2015-2016) Уредник на доктори.мк (од 2013 година) Уредник на проектот zazdravje.com.mk во период од 2010 до 2013 година Автор на повеќе од 1 000 статии и текстови на домашни и меѓународни портали поврзани со одржување на здравјето Добитник на признание за придонес во здравствената едукација во Република Македонија Сертификат од Факултетот за медицински науки како доказ за оджување на вежби по предметот прва медицинска помош на студентите по општа медицина Во текот на средното обрзование добитник на златен медал за најдобар ученик на локален MASSUM огранок како и добитник на прва награда за изработка на web странана и бројни сертификати за најдобро изработена реклама за средното општинско училиште во соработка со USAID невладината организација Активно учество на меѓународен симпозиум – Current achievements and future perspectives in medical and biomedical research (2015) Активно учество на студентски симпозиум - Celebrating achievements in medical sciences, promoting health and sharing knowledge – Shtip (2016) Научни трудови како автор: Analysis of the PAP the PAP test results in the area of Kriva Palanka – Nikolovski, R; Denchovska, K; Mladenovski, G; Markovski, V; (освоено прво место на меѓународен симпозиум) Epidemiologycal characteristics of Influenza Virus in Municipality of Kumanovo – Denchovska, K; Nikolovski, R; Markovska, E; Makovski, V; Научни трудови како ко-автор: Anemia as a reason for hospitalization in the region od Kumanovo – Ilievski, S; Nikolovski, R; Denchovska, K; Anchevski, T; Markovska, Дипломски труд на тема: Epidemiologycal characteristics of influenza virus in Municipality of Kumanovo – Nikolovski, R; Markovski, V; Познавање на јазици и вештини: Одлично познавање на МS OFFICE (exel, word, power point, publisher), windows и linux оперативен систем Основно познавање на програмси јазици: C++, paskal, JAVA Познавање на англиски јазик (напредно ниво) Познавање на германски јазик (основно ниво) Одлично познавање на блканска група јазици (српски, хрватски, бугарски ...) Способност за тимска работа -Во Доктори.мк препознав сајт кој има потенцијал и тим кој во иднина не само што ќе го направи Доктори.мк главен медицински информатор во Македонија, туку и прирачник за сите медицински лица, препознатлив не само во земјава туку и во целиот регион. Горд сум што имам можност да бидам дел од овој тим кој е полн со енергија и спремен да го доближи светот на медицината до секој граѓанин. Му посакувам на порталот како и на целиот негов тим многу успеси и вредна и напорна работа, бидејќи само така може да се дојде до посакуваниот ефект.