Што е тоа афлатоксин?

0

Афлатоксин е производ на габата Aspergillus flavus. Овој тип на габа често се развива во подрумите каде што има влажни и топли услови, погодни за нејзино размножување. Овој тип на мувла често може да се најде во напуштени подруми, ѓубре, отпадоци, но може да се појави и во вашите зимници, овошја, зеленчуци и на многу други места.

 

Како се пренесува?

Афлатоксинот во организамот се пренесува по воздушен пат, и преку дигестивниот тракт. Може да се вдиши од контаминиран воздух, или да се внесе со храна на која се наоѓа овој тип на габа. Со внесувањето преку дигестивниот тракт, афлатоксинот може многу брзо да се пренесе во сите органи во организамот, така што откако ќе стигне во цревата ќе се ресербира директно во крвта и за кратко време може да се најде во многу органи.

 

Како реагира?

Афла токсинот откако ќе стигне во крвта најпрво реагира во црниот дроб, создавајќи некои свои деривати кои се многу склони кон некои нуклеински бази. Затоа можеме да кажеме дека црниот дроб е првиот орган кој е зафатен и резултира по навлегувањето на афла токсинот во крвта. Бидејќи рековме дека афла токсинот ги напаѓа никлеинските бази, тоа значи дека ја оштетува и структурата на ДНК, и сите нејзини механизми за поправка, што може да направи непоправлива штета за клетките, во зависност од количината на токсинот кој е влезен во телото.

Промената на генската структура од зафатените клетки понатаму се дели и лесно може да малигнизира, што го става афлатоксинот во групата на канцерогени материи, т.е канцерогени токсини. Дека, афла токсинот е опасен канцероген токсин, говори и фактот што тој го напаѓа и имунолошкиот систем. Според истражувања досега направени, некои протеини кои учествуваат во градбата на имунолошкиот систем се менуваат под дејство на афла токсинот. Освен на овие компоненти афла токсинот е штетен и за други органи во организамот, како што се бубрезите и другите органи кои се доста прокрвавени.

Афлатоксинот и млекото

Неодамна во јавноста се проби информација дека е пронајден афлатоксин во недозволива количина во млекото. Со ова јавноста се стави во паника, а под сомнеж влегоа и сите производи за кои млекото е основна суровина. Ние слободно можеме да се прашаме: Ако во млекото е најдена голема количина на афлатоксин, дали тој може да го има и во другите млечни производи? Одговорот е ДА, може и тоа 5 до 6 пати во поголема концентрација од онаа што е пронајдена во млекото од кое млечниот продукт бил приготвен.

Како афлатоксинот воопшто дошол во млекото?

Примарен извор се кравите, односно храната со која се хранат кравите или овците од каде се добива млекото. Житариците и другата храна која во текот на зимата најчесто е чувана во непогодни услови (фаќана од дожд и други неприлики), создала услови за развој на оваа габа и производство на токсинот, кој добитокот го конзумира, тој се лачи во млекото и се дистрибуира до нас, потрошувачите.

 

Решение?

Строга контрола. Не само на млекото кое се увезува и извезува, туку на житото со кое се храни добитокот. Ако се има правилна стратегија житото навреме се испита, афла токсинот биде потврден, штетата со млекото нема да биде направена, а здравјето на луѓето нема да биде доведено во опасност.

-авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

E-mail: robima2008@gmail.com Phone: +38978/413-067 Adress: Jane Sansanski 18; K.Palanka Лични информации и образование: Родена: 28.11.1990 година во Крива Палнка Основно образование(1997 -2005), ОУ “Јоаким Крчовски” – Крива Паланка Средно образование-гимназија (2005-2009), СОУ “Ѓорче Петров” – Крива Палнка Високо образовани – Доктор по Општа медицина (2010-2016), Факултет за медицински науки – Универзитет “Гоце Делчев” – Штип Искуства и објавени трудови: Демонстратор на Факултетот за медицински науки - Универзитет “Гоце Делчев” – Штип (2015-2016) Уредник на доктори.мк (од 2013 година) Уредник на проектот zazdravje.com.mk во период од 2010 до 2013 година Автор на повеќе од 1 000 статии и текстови на домашни и меѓународни портали поврзани со одржување на здравјето Добитник на признание за придонес во здравствената едукација во Република Македонија Сертификат од Факултетот за медицински науки како доказ за оджување на вежби по предметот прва медицинска помош на студентите по општа медицина Во текот на средното обрзование добитник на златен медал за најдобар ученик на локален MASSUM огранок како и добитник на прва награда за изработка на web странана и бројни сертификати за најдобро изработена реклама за средното општинско училиште во соработка со USAID невладината организација Активно учество на меѓународен симпозиум – Current achievements and future perspectives in medical and biomedical research (2015) Активно учество на студентски симпозиум - Celebrating achievements in medical sciences, promoting health and sharing knowledge – Shtip (2016) Научни трудови како автор: Analysis of the PAP the PAP test results in the area of Kriva Palanka – Nikolovski, R; Denchovska, K; Mladenovski, G; Markovski, V; (освоено прво место на меѓународен симпозиум) Epidemiologycal characteristics of Influenza Virus in Municipality of Kumanovo – Denchovska, K; Nikolovski, R; Markovska, E; Makovski, V; Научни трудови како ко-автор: Anemia as a reason for hospitalization in the region od Kumanovo – Ilievski, S; Nikolovski, R; Denchovska, K; Anchevski, T; Markovska, Дипломски труд на тема: Epidemiologycal characteristics of influenza virus in Municipality of Kumanovo – Nikolovski, R; Markovski, V; Познавање на јазици и вештини: Одлично познавање на МS OFFICE (exel, word, power point, publisher), windows и linux оперативен систем Основно познавање на програмси јазици: C++, paskal, JAVA Познавање на англиски јазик (напредно ниво) Познавање на германски јазик (основно ниво) Одлично познавање на блканска група јазици (српски, хрватски, бугарски ...) Способност за тимска работа -Во Доктори.мк препознав сајт кој има потенцијал и тим кој во иднина не само што ќе го направи Доктори.мк главен медицински информатор во Македонија, туку и прирачник за сите медицински лица, препознатлив не само во земјава туку и во целиот регион. Горд сум што имам можност да бидам дел од овој тим кој е полн со енергија и спремен да го доближи светот на медицината до секој граѓанин. Му посакувам на порталот како и на целиот негов тим многу успеси и вредна и напорна работа, бидејќи само така може да се дојде до посакуваниот ефект.