Мобилна апликација како мотивација на децата за четкање на забите

Мобилните апликации се софтверски програми што работат на паметни телефони и други мобилни уреди. Досега се превземени над 125 милијарди апликации од Apple App...

Орална хигиена во минатото

Забите обично се појавуваат попрво кај девојчињата отколку кај момчињата. Секој човек развива две групи на заби во својот живот. Првиот сет на забите...

Амалгамска тетоважа

Амалгамот е самоврзувачки метал со различен процент на жива и сребрена прашина. Забниот амалгам се состои од 43% до 54% жива, а остатокот е...

Дали кариесот е генетски наследен?

Многу често од луѓето со многу расипани заби слушаме дека тоа го наследиле од нивните родители или баби и дедовци,и дека истото не може...

Оралното здравје и бременоста

Бременоста е состојба која е највозбудлива, која повеќеструко ја зголемува среќата на Вашиот живот и носи радосни спомени гледајќи го пред себе она што...

Остеопороза – проблем во стоматологијата

Проблемите поврзани со губењето на коскеното ткиво, кои се предизвикани од остеопорозата, заземаат се позначаен здравствен и економски проблем на современата цивилизација. Поради остеопорозата...

Дали можам да одам на стоматолог во услови на Коронавирус?

Пандемијата на коронавирус го менува начинот на кој пристапуваме кон здравствената заштита, а стоматолошката заштита не е исклучок. На стоматолозите веќе не им е...

Зошто децата треба да користат паста за заби со флуор?

Како најчеста орална болест, кариесот се јавува како резултат на нарушување на рамнотежата помеѓу деминерализацијата и реминерализацијата на тврдото забно ткиво поради влијанието на...

Со правилна исхрана до здравa уста и тело

Добрата исхрана и здравите навики се неопходни за одржување на оптималното орално, но и целокупно здравје. Притоа треба да се знае дека скоро сите...

Историја на четките за заби

Дали знаевте дека и пред пет милениуми нашите предци размислувале за оралното здравје и миењето на забите? Дознајте какви биле нивните сфаќања и за...

ПОСЛЕДНИ